DS Børøysund påmeldt!

Bygget i 1908, ombygget i 1925 og 1935. Lengde 108’8″. Bredde 18’3″ . Dypgående 12′.179 BRT. Maskin trippel ekspansjon og kullfyrt skotsk røkrørkjele.

Skipet har i dag sertifikat for 100 passasjerer i innenriksfart. Skipet ble bygget ved det nå nedlagte Trondhjems mek.Værksted for Trondhjem Lægterkompagni og fikk navnet Odin og ble benyttet som kombinert passasjer og slepebåt. I 1923 ble hun solgt til Hjelma & Herdla Dampskipsselskap og gikk i rute mellom Bergen og øyene omkring frem til 1925. I denne perioden hadde hun navnet Skjergar. Fra 1925 gikk hun inn i sin mest stabile periode. Hun ble solgt til Vesteraalens Dampskibsselskap og gikk i rutefart i Vesterålen under navnet Børøysund helt frem til 1960.

Noen år før Norsk veteranskibsklub overtok skipet var hun treningskip for Hadsel Yrkesskole og i den perioden hadde hun navnet Hyma. Norsk veteranskibsklub fikk tillatelse av Vesteraalens Dampskibsselskap til å benytte navnet Børøysund , rederiets skorsteinsmerke, flagg, bauroser etc. Siden overtagelsen i 1969 har skipet i stor utsrekning gjennomgått reperasjon og restaurering. Hovedretningslinjene for disse arbeidene er utseendet etter ombyggingen i 1935. Klinking gjennomføres ved plateskift Tredekkene legges på opprinnelig måte og drive og bekes. I akterskipet hvor dekk og skrog er ferdigjort, har man nå kunnet restaurere salonger og lugarer.Midtskips og forut gjennstår ennå mye. Maskin og kjele er under stadig overhaling og er i tilfredstillende stand. D/S Børøysund har eget postkontor med poststempel og fører postflagg som en offisiell bekrftelse på dette. Ca. 2000 personer, foruten egne medlemmer, opplever hvert år vår kullfyte båt i fart, som passajer på tur. Mannskapet benytter anledningen til å vise rundt, selge litteratur, tegninger o.l. og å innformere om egen virksomhet. I tidsrommet mai – september kan Børøysund leies for chartertur i Oslofjorden. Med sin særegne atmosfære egner skipet seg spesielt for jubiléer og bryllup.